Fixing my EGR problem... - Mazda Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 01:57 PM Thread Starter
Junior Member
 
9milly7's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I finally have fixed my EGR problem. I figured that an EGR problem meant that the EGR valve needed to be replaced or cleaned, so i took it off last week and tried cleaning it. There was some carbon buildup in there but nothing too excessive. Last night while driving home the CEL came on again...so it was back to the drawing board. After some research i found out where the EGR ports were in the throttle body, and attempted to clean those.
this is what i found...

i could not even fit a small hex key into the port opening. The left port was completely blocked off, and the right one wasn't too much better. After cleaning and taking the carbon out of the ports, it looked alot better.

so if you get a code for the egr valve flow and cleaning your EGR valve itself doesnt do the trick...try this.

1997 Sand Mica Milly
-KMC 17s
-Incriminator Audio 187s
-Alpine HU
9milly7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 03:00 PM
Platinum Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 3,783
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
What was the code you got that signalled the problem. I got a 1195 dode after checking the check engine light and getting codes read. AutoZone said the code meant that the SCP HVCC failed to initiate whatever that means. When I called Mazda the stated it was a problem with the exhaust recirclating but they would have to search the whole system to find out what it actually was. Where exactly is the EGR valve anyway in plave I need to clean it? Any help is appreciated.

M

95 Millenia w/ J-spec cams, 64 mm TB, UOR pulley, Outlaw Engineering phenolic IM spacers, NGK wires, J/K Autosports CAI, Custom Magnaflow 2.5 inch catback exhaust, Magnaflow 2.5/18 in Free Flow Cat, Eibach springs, J-spec rear sway bar, Hayden 678 tranny cooler, Goodridge SS Braided Brake Lines, KVR crossdrilled rotors, Porterfield Carbon Fiber Pads, Painted Ford Blue calipers, Centerline Impulse Rims, 225/45/17 Toyo T1S tires, and 35% tint. Alpine Head Unit. Pioneer 6x9 in rear deck. !2 in Infinity Sub/ w Bazooka Amp
http://members.cardomain.com/mellinie .

03 Protege 5 w/E-bay CAI, Magnaflow 2.25 in catback exhaust, Konig Holes Rims, 205/40/17 Toyo Proxes 4, and 35% tint, Eibach springs on the rear and the fronts waiting for a warm day to install. http://members.cardomain.com/maceyblue

Give me suggestions to what you think next performance mod ought to be.
Mymellinie is offline  
post #3 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 05:05 PM
Platinum Member
 
Join Date: May 2005
Location: Houston, TX
Posts: 3,620
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Can you take a pic of that area zoomed out a little? I'm having trouble referencing that area on the engine bay.
yel-low is offline  
post #4 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 06:11 PM Thread Starter
Junior Member
 
9milly7's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
i got a P0400 code...and here are some more pics.

this is where the EGR valve is...


and this is where the EGR ports are...



and yes i know my engine is dirty...and will be getting a full cleaning within the week.

1997 Sand Mica Milly
-KMC 17s
-Incriminator Audio 187s
-Alpine HU
9milly7 is offline  
post #5 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 07:25 PM
Mazda Newbie
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enterprise, Al
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I had the same problem, I took the egr valve off, took the throttle body off, made a tool out of a small flat blade screwdriver and cleaned it right on the car. This was about six months ago and no more problem. I can't remember the code number, but it was EGR flow malfunction when autozone scanned it for me. Cost abou $2.50 for a can of fuel injector throttle body spray cleaner.
TWAG4 is offline  
post #6 of 48 (permalink) Old 05-26-2005, 11:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
9milly7's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
yea i hope this fixes it for me...i've been riding around without an inspection sticker for a few weeks now...

1997 Sand Mica Milly
-KMC 17s
-Incriminator Audio 187s
-Alpine HU
9milly7 is offline  
post #7 of 48 (permalink) Old 05-28-2005, 10:48 PM
Platinum Member
 
Join Date: May 2005
Location: Houston, TX
Posts: 3,620
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks for the new pics. That helped a lot. I have to do the same sometime tomorrow.


yel-low is offline  
post #8 of 48 (permalink) Old 05-29-2005, 09:49 AM
Silver Member
 
SpecialKnetix's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: New Hampshire
Posts: 808
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to SpecialKnetix Send a message via Yahoo to SpecialKnetix
No inspection sticker? That's a $43 ticket here... Anyways, I've heard AutoZone reads codes for free. Is this true? because I think I need to get it done. my CEL has been on for like 3 days solid. not flashing tho.




"All generalizations are useless....Including this one."

ChiTown: "Buying a millenia, good choice, buying reality's headlights... priceless."

Ellissentials' site for electronic dance music
SpecialKnetix is offline  
post #9 of 48 (permalink) Old 05-29-2005, 10:30 AM
Junior Member
 
tigersan's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Portland, OR
Posts: 406
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally posted by SpecialKnetix@May 29 2005, 05:49 AM
No inspection sticker?* That's a $43 ticket here... Anyways, I've heard AutoZone reads codes for free.* Is this true?* because I think I need to get it done.* my CEL has been on for like 3 days solid. not flashing tho.
[snapback]275508[/snapback]
Yeat autozone reads them for free, but so does Cottman Transmission and if you go there you can get a expert opinion on how to fix it also.


98 milly L: KLZE, 65mm TB, Pheno spacers,UR underdrive pulley, JK Autosports CAI, MBX AFPR.
tigersan is offline  
post #10 of 48 (permalink) Old 05-29-2005, 11:15 AM
Silver Member
 
SpecialKnetix's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: New Hampshire
Posts: 808
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to SpecialKnetix Send a message via Yahoo to SpecialKnetix
Ok cool, Thanks........but, I don't think we have a Cottman trans. round here. Never heard of em.




"All generalizations are useless....Including this one."

ChiTown: "Buying a millenia, good choice, buying reality's headlights... priceless."

Ellissentials' site for electronic dance music
SpecialKnetix is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome